Till toppen

Adiposis dolorosa

Hur många har sjukdomen?

Det är mycket svårt att uppskatta hur många som har Dercum i Sverige eftersom det saknas väl genomförda studier. Diagnosen är svår att ställa och därför kan det finnas personer med oupptäckt Dercum.

Vilka drabbas?

Adiposis dolorosa debuterar ofta i yngre medelåldern. Kvinnor är klart överrepresenterade. Man tror att sjukdomen är 20-30 gånger vanligare hos kvinnor än hos män.

Man misstänker att sjukdomen är ärftlig. Särskilt stor verkar risken vara att en mor för vidare sjukdomen till sin dotter. Om du vill veta mer om andra hälsofrågor, klicka här.

Symptom

Det främsta symptomet är att det gör ont i underhudsfettet när man tar på det. Smärtan provoceras fram vid tryck och ibland kan minsta beröring vara rent plågsam. Sjukdomen går ofta i skov.

Förutom själva smärtan finns det andra vanliga symptom. Om dessa tillhör sjukdomen i sig eller om de snarare är en följd av det kroniska smärttillståndet vet man inte. Det ger sig självt att om man jämt har ont är det svårt att hålla humöret uppe och håller smärtan en vaken om nätterna så följer naturligt att man blir trött om dagarna. Sjukdomsbilden är väldigt sammansatt och än så länge är mycket bara spekulationer.

Behandling

Det finns få vetenskapliga studier på hur adiposis dolorosa ska hanteras. Behandlingen bygger främst på klinisk erfarenhet, det vill säga det som fungerat på tidigare patienter.

Hemma i Sverige kan varma bad istället vara ett alternativ. Detta gäller dock inte för alla patienter. Vissa kan tvärtom uppleva värme som besvärande.

Den nyaste behandlingsmetoden som många hoppas på är fettsugning. Det är en metod som kan ge resultat på smärtan.

Vanlig viktnedgång har hittills inte visat några tydligt positiva effekter.


Relaterade Artiklar

Naturliga Kosttillskott för Manlig Impotens
Adiposis dolorosa
Ge dig ett andrum - Kamagra Sverige 24

Bästa produkten

Tadalafil Tadaga

Viagra Super Active

Cobra Vega

Vardenafil 60mg

Kamagra Fizz

Femalegra 100mg

Suhagra 100mg

Super Kamagra